RECENZE: Vyzkoušela jsem Bio:Végane SKINFOOD AHA Acid – Bio Papája pleťový krém

V první řadě chci říci, že tohle je moje subjektivní zkušenost, ale při našich dámských večírcích z něj byly nadšené i všechny kámošky a už ho mají doma 🙂

Nebyla to moje první zkušenost s AHA kyselinami, už nějakou dobu jsem používala toner s AHA, BHA a PHA, AHA/BHA peeling a také sérum s BHA kyselinou. Jelikož asi každá žena už o těchto kyselinách zaslechla i vrabce čvirikat, nebo přinejmenším pohledem zavadila o tuto zkratku bloudící v uličkách s dermokosmetikou, snad není moc třeba vysvětlovat co to ty kyseliny vlastně jsou.

Já nejsem žádný odborník na složky, ale pokud by se Vám přece jen nechtělo kouglit, následuje malé chemo-dermo okénko :))

AHA kyseliny se používají k exfoliaci. Odstraňují odumřelé kožní buňky, přebytečný maz, přispívají k rychlejší obnově buněk, což znamená, že pomáhají zmenšit vyrážky, vyhladit jemné linky a vrásky a poskytují celkový rozjasňující efekt.

Shrnula jsem Vám i všechny AHA kyseliny nacházející se v tomto krému, přece jen, ingredience na obalech produktů všude uvádějí pouze pro orlice nakupující pleťovky. Tím nechci nikoho urazit, ale já mám po 40tce také už dost bídný zrak 🙂

Takže na velmi vysoké pozici se nachází Kyselina mléčná. Kdo by nevěděl, co je to ta vysoká pozice – znamená to, lidově řečeno, že jí tam je hodně. Lactic acid je jednou z nejúčinnějších, má kromě exfoliačních také hydratační účinky a je vhodná pro všechny typy pleti, zejména pro suchou, zralou a citlivou pokožku.

Někde uprostřed seznamu pak najdete tyto čtyři kámošky, jednu pěkně vedle druhé:

Kyselina citrónová – Citric acid pokožku čistí, zpevňuje a bojuje proti pigmentovým skvrnám – má zesvětlující schopnosti. Je antibakteriální a antimykotická.

Kyselina vinná – Tartaric acid vyhlazuje povrch pokožky, rozjasňuje a vyrovnává tón pleti. Má antibakteriální, adstringentní, protizánětlivé vlastnosti a snižuje viditelnost mazových žláz. Je vhodná pro mastnou a aknózní pleť.

Kyselina glukonová – Gluconic acid má antiseptické vlastnosti. Není známo, že by kyselina glukonová vyvolávala alergie či jiné problémy.

Kyselina askorbová – Ascorbic acid je přírodní vitamín C. Je to silný antioxidant, chrání pokožku před volnými radikály a bojuje proti příznakům stárnutí pleti tím, že ji zjemňuje, regeneruje, obnovuje její pružnost a sjednocuje tón pleti. Má protizánětlivé účinky, proto je vhodná při problémech s akné.

Krém zároveň obsahuje sodnou sůl kyseliny hyaluronové, se kterou se AHA kyseliny „miluje“.

Také na vysoké pozici najdeme Skvalán, který udržuje pokožku hydratovanou, protože zabraňuje ztrátě vody, posiluje kožní bariéru, reguluje produkci kožního mazu, má uklidňující, antibakteriální a anti-agingové účinky a je nekomedonní.”

Krém obsahuje i několik druhů olejů, které přinášejí množství benefitů pro pokožku, ale o těch někdy jindy, už beztoho je z toho slohová práce studenta základní školy aspirujícího ke studiu chemie 🙂 Kdo by byl ale zvědavý dříve a ví co – to anglicky, může checknout instagramovou a facebookovou stránku familiaorganicaLU (Lucembursko), kde v několika příspěvcích rozebírám různé oleje a jejich benefity pro Vaši krásu 🙂

A konečně se můžeme přesunout k osobním zkušenostem, ty budou určitě přínosnější. Jelikož můj věk se už zaokrouhluje nahoru na 50 :), moje pleť se tváří že je suchá, ale já mám spíš pocit že je normální a smíšená v T zóně a neustále dehydrovaná. Jelikož do 40tky jsem bojovala spíše s akné, mám zcela viditelně rozšířené póry a bojuji s hyperpigmentacemi, zařadila jsem do své péče o pleť i AHA/BHA/PHA kyseliny. Jak jsem zmiňovala už na začátku, nějaký ten rok – dva je už používám. Proto mě dost překvapilo, jak výrazný efekt měl tento krém už při prvním použití a jak moje pokožka na něj reagovala.

Teď budu zase mudrovat 🙂 Jak už všichni víme, ale možná i nevíme, kyseliny je třeba začít zařazovat do své rutiny postupně, jak to je například. u retinolu – se kterým se, mimochodem, ale že vůbec nemají rádi, a neměli bychom to s kyselinami také vůbec přehánět. To znamená, že nám je stačí použít 2 – 3 krát do týdne, jinak si můžeme více uškodit, než pomoci.

Výrobce uvádí, že krém je vhodný pro každodenní ranní a večerní použití, samozřejmě nesmíte zapomínat na SPF (nejen) při jeho používání. Já jsem se rozhodla že ho budu používat jen večer, nechtěla jsem riskovat kvůli hyperpigmentacím, vždyť svou pleť docela dobře znám.. Na závěr večerní rutiny, před kterou jsem si udělala peeling a výživnou masku, tedy přišel na řadu krémek. V popisu se uvádí, že krém může po nanesení chvíli „štípat“. U mě tomu tak bylo, ale pouze při prvním použití. Ráno když jsem vstala a podívala se do zrcadla, byla jsem nadšená! Ne, neudělalo mi to přes noc žádnou plastiku obličeje :)) ale moje pleť byla opravdu rozzářená, vypadala zdravě a svěže, póry byly staženy, čelo vyhlazené, pokožka pěkně napnutá a sjednocená. Tedy všechno to, co by se od složek obsažených v krému dalo očekávat. Jasně, že ztracené mládí Vám žádný krém nevrátí, ale pocit zdravě vypadající pokožky za těch pár eur stojí. Jelikož ten večer jsme si se sousedkou dělali beauty posezení is drinkem v ruce, absolvovala se mnou tu samou proceduru. Její pleť je smíšená až mastnější, a když jsem se jí o pár dní ptala, jak reagovala po novém krému, říkala, že pocit zdravé a jemné pokožky si užívala až 3 dny.

Podruhé jsem ho použila až obden, měla jsem pocit, že je na mě dost silný. Co jsem popravdě neočekávala, protože AHA kyseliny používám už dost dlouho. Cítila jsem, že bych měla ještě alespoň jeden den počkat, neboť pleť byla poněkud senzitivní po jeho prvním použití, ale neuměla jsem se dočkat toho příjemného efektu druhý den ráno. Ten mě také čekal, ale pod koutky úst mě trochu podráždil, takže se třetí aplikací jsem čekala asi čtyři dny. Po třetím použití to už bylo fajn a po čtvrtém si moje pleť na něj hezky zvykla. Nepoužívám ho však každý večer, protože ho střídám s retinolem, který aplikuji 2 – 3 krát do týdne.

Myslím, že se ho nemusí bát ani holky s citlivou pletí, vyzkoušela jsem ho i na jedné citlivce a ta si ho také pořídila a je spokojená.

Poměr cena a výkon tohoto krému prohlašuji za Top, momentálně je to jedna z nejoblíbenějších věcí v mé pleťovce. Myslím, že je třeba ho zařadit pěkně postupně, aby se nevyskytly nějaké iritace a pak už si jen užívat jeho benefity, ještě k tomu iv bio kvalitě, což je určitě plus. Jediné, co by se mu dalo troooošilinku vytknout, je jeho parfemace, i když podle složení jí tam moc není. Pravděpodobně za to mohou některé kyseliny, které jsou ve složení rozhodně nabombovány. Vůně je příjemně citrusová, ale po chvíli někoho může trošku obtěžovat. mně vůbec nevadí a to opravdu nemám ráda parfémované produkty.

Tato AHA řada – toner, sérum a krém, je určena i pro mladší ročníky, hlavně při problémech s akné, ale jak jste si již přečetli, dělá skvělou službu i starším ročníkům, mimochodem, nepodařilo se mi sehnat žádného pubiše s akné na kterém by se mi ho podařilo otestovat. Určitě vyzkouším i sérum, po zkušenosti s krémem doufám a věřím, že bude také skvělé, i když musím popřemýšlet, jak jej zařadit do rutiny. Neboť pokud to bude také taková síla jako krém, tak do rána snad budu vypadat jako batole 🙂 ale ne, jen se bojím té síly v tom kombu. Jelikož jsem jednou měla možnost vyzkoušet i zmíněný toner, který je také řádná pecka, mám velký respekt a hlavně chci čerpat benefity a ne řešit dermatologické problémy.

Na závěr jen řeknu, že tento krém je momentálně jednou z nejoblíbenějších věcí v péči o moji pleť a jeho benefity jsou opravdu patrné. Každá pleť je však jiná, takže pokud jste ho již měli možnost vyzkoušet, dejte vědět stránce Familia Organica Vaše zkušenosti na instagramu nebo facebooku, možná tím pomůžete i jiným ženám, které s kyselinami nemají zkušenosti, nebo už nad nimi přemýšleli, ale nevědí jak na to. Vždyť o to tady vlastně šlo.