Óda na lesklé Le Papier rtěnky🌸

Zas jsme si “půjčili” slova od skvělé Bebe, která píše na svém blogu RUŽOVÝ CHROUST.

Óda na rtěnky. Tak by se ve zkratce dalo popsat mé nadšené hopkání kolem osmi pastelek Le Papier z e-shopu Familia Organica. Jestli jste zlomili hůl nad přírodními rtěnkami, celkově jste tuto kategorii zavrhli jako málo držící, nepohodlnou, nebo cokoli jiného, pak by vás mohla značka Le Papier HODNĚ chytit za srdce. Aspoň já doteď nic lepšího z celé té rtěnkové říše nepotkala. No vážně!

Tím ve zkratce shrnuju vlastnosti, kterými si mě tyto papírové eko pastelky omotaly kolem prstu. Jsou to ty nejpohodlnější rtěnky na světě. Nevíte o nich. Nevysušují, nemapují, nedrolí se, nelepí, vydrží. Vyrábí se v osmi odstínech (4 matné, 4 lesklé), což se zdá jako pekelně málo, ale garantuju vám, že si mezi nimi tu svou prostě vyberete. Já nejvíc propadla zářivě rudé Classy, která je prostě ÚÚÚŽASNÁ a je to TA rudá na 101%. No a co, že 100% je maximum… :o)

Navíc je tu ta vychytávka s odmotáváním. Pastelky jsou papírové a kdykoli hrot „omalujete“ natolik, že by chtěl ostrouhat, jednoduše potáhnete za malý provázek na rtěnce, čímž naříznete asi půl centimetru papírového obalu, který odmotáte. Vykoukne na vás další část rtěnky a vy malujete dál. Je to tak geniální, až je to k nevíře.

Posledně jsem se tu rozplývala nad čtyřmi matnými odstíny Cerise, Classy, Rouge a Ruby, dneska to pro změnu vezmeme kolem lesklých rtěnek a ukážu vám odstíny Dusty Rose, Coral, Blossom a Blush. Kterou vybrat? To je asi otázka nejtěžší… Zkuste pročíst mé dojmy z barev a třeba vás nějaká chytí za srdce a za oko 😉

Dusty Rose – představte si, že si vezmete čtvereček té nejjemnější mléčné čokolády, která vám pomalu taje v prstech… A namalujete si s ní rty. Malinko světleji a narůžověle vypadá odstín Dusty Rose. Barva na rtech je krásně kompaktní a jednolitá, rtěnka neflekatí a nezalézá do vrásek. Naopak bych ještě řekla, že rty jemně vyhlazuje (ale to asi všechny lesklé rtěnky Le Papier). Odstín bych zařadila do hnědé paletky, ale je to snad první svého druhu, která mi nepřijde staromódní jako prateta Agnes, zestaršující, ani divně zombíkatá. Dusty Rose dokáže záhadným způsobem zvýraznit přirozenou barvu rtů a vykouzlí z nich pusinku k zulíbání!

Coral – barva sama o sobě vypadá na rtech trochu jako korektor a je pro mě nepoužitelná. ALE! Funguje jako nááádherně sametový, zesvětlující a zjemňující podklad pod ty nejtmavější a nejvýraznější odstíny, jako je Cerise, Ruby nebo Classy. Pokud se necítíte na plnou nálož sytých odstínů, použijte pod ně Coral. Na rozdíl od klasického balzámku na rty rtěnka po Coral neklouže, hezky si „sedne“ a vy o ní vůbec nevíte. Ale to není všechno! Coral takto funguje i s ostatními rtěnkami, nejen s Le Papier. Všechny rtěnky podkladová „korálka“ zpoholdní a zkomfortní. Takže i když máte vysušující rtěnku, se kterou máte tendenci si pořád olizovat rty a nechcete pod ni dávat balzámek, který jí sežere 80% výdrže, prostě ji podmalujte s Coral! Výsledný odstín bude o něco světlejší, ale jestli vám to neva… tadááá! Jak jsem si po prvním dojmu z Coral povzdechla, co si s čímsi takovým počnu, tak teď se obávám, že s vypotřebováním nebudu mít problém.

Blossom – tu jsem rozebírala o nějaký ten článek dříve, ale komu se nechce hledat původní text, kopíruju sem kousíček z mé recenze právě o Blossom: „Blossom je studená růžová, která chvílemi přechází až k tzv. „nude“ odstínům, čili těm tělovým, které umí zvýrazňovat přirozenou barvu rtů. Na rozdíl od tělovek v sobě ale Blossom v žádném případě nemá náznak hnědé. A už vůbec v žádné mikromolekule své existence nepřechází do kýčové Barbie růžové. Možná o tzv. starorůžové by se dalo polemizovat. Ale i na tu chybí Blossom ta typická zaprášenost a staroba. Le Papier se zkrátka podařilo namíchat ideální růžovou, která bude slušet široké škále typů (nechci říkat rovnou „všem“, i když mi cuká ruka na klávesnici).“ Asi nemám, co bych k tomu dodala a pořád se vším souhlasím – Blossom je ideální růžová, se kterou těžko šlápnete vedle. V 99% případů to bude trefa!

Blush – je kompromisem mezi Coral a Blossom. Narůžovělá tělová barva, jejíž vlastnosti nejlíp vystihl můj drahý chlap, když se na mě nechápavě díval, co na obličeji po něm chci posoudit. Jakmile jsem mu řekla, že jde o rtěnku, opáčil: „Nepoznal bych, že jsi něčím namalovaná.“ Jeden rozdíl tu ale přece jen je. Rty vypadají jinak. Vyhlazeněji, ale ne matně. Leskleji, ale ne lepivě. Jsou sametové, když je mezi sebou promnete. A jsou prostě přirozeně hezké a pěstěné. Chcete se namalovat a vypadat jako nejlepší verze sebe sama, ale aby nikdo nepoznal, že jste se něčím vylepšovali? Pak bude Blush to pravé ořechové!

Ještě jednu bonusovou část tu pro vás chci zařadit, a to shrnutí všech odstínů rtěnek Le Papier v pár slovech:

Classy – nejklasičtější rudá klasika
Cerise – slušivá studená fialková
Ruby – univerzální švestková
Rouge – Barbie růžová (jako podklad zesvětluje ostatní)
Dusty Rose – jako narůžovělá mléčná čokoláda
Coral – vynikající podklad pod rtěnky
Blossom – ideální růžová
Blush – nejpřirozenější, zkrášlující

Link na první článek o čtyřech matných rtěnkách: Le Papier – 4 matné rtěnky, odst. Cerise, Classy, Rouge a Ruby.

Mimochodem – nejen Coral, ale všechny odstíny Le Papier rtěnek se dají mezi sebou míchat. Prostě je namalujete přes sebe, jedno v jakém pořadí. Anebo s jednou namalujete celou plochu rtů, další vyplníte jen jejich vnitřní část a promnete rty mezi sebou, což na nich vytvoří zajímavý stínovaný přechod. Nebo klidně smíchejte tři rtěnky dohromady! S těmi osmi odstíny se dá hrát do zblbnutí a pokaždé objevíte úplně novou barvu, která bude ještě lepší, než ta minulá 🙂

Jo a pořád trvám na tom, že jsou to nejlepší rtěnky na světě a ze VŠECH přírodních záležitostí, které jsem kdy u rtěnek testovala jsou tyto absolutní špička. NEJ-LEP-ŠÍ! A teď už víte o rtěnkách Le Papier úúúplně všechno 😀

Odkazy do e-shopu FamiliaOrganica.cz:
Le Papier přírodní rtěnka v papírovém obalu, lesklá – Dusty Rose
Le Papier přírodní rtěnka v papírovém obalu, lesklá – Coral
Le Papier přírodní rtěnka v papírovém obalu, lesklá – Blossom
Le Papier přírodní rtěnka v papírovém obalu, lesklá – Blush